9 tools voor meer productiviteit en omzet

Laurenz Mignolet
Co-Founder Boelet

Wanneer je de juiste tools niet kent of gebruikt, gaat er veel potentieel verloren. Potentieel dat zich vertaalt in meer productiviteit, bekendheid of omzet. Dat kan natuurlijk niet. Daarom lijst ik hieronder mijn 9 favoriete tools uit 2022 op die ons bedrijf enorm hebben geholpen.

In deze blog:

Zapier

 • Wat: automatisering van manuele taken
 • Prijs: gratis + betaalde abonnementen

Zapier automatiseert de workflow van meer dan 5.000 apps die dankzij de tool met elkaar kunnen communiceren.

Verlies je veel tijd met het invullen van spreadsheets of het verwerken van data? Dan is Zapier iets voor jou.

Je kunt zelf from scratch een automatisering bouwen of kiezen uit verschillende templates. Die templates zijn gebaseerd op de populairste apps en meest voorkomende workflows.

Bij de gratis versie krijg je 100 tasks en 5 zaps per maand. Een task is 1 automatisering en een zap is 1 geautomatiseerde workflow. De betaalde abonnementen beginnen bij $19,99 en gaan tot $599 per maand.

Google Analytics

 • Wat: overzicht website statistieken
 • Prijs: gratis 

Google Analytics geeft je inzichten in je website of -shop die je kunt gebruiken om je platform aanzienlijk te verbeteren.

Je vindt er eenvoudige data zoals het aantal gebruikers per pagina of de tijd die bezoekers gemiddeld doorbrengen op een specifieke pagina. Ook voor meer diepgaande analyses kun je Google Analytics gebruiken.

Wil je bijvoorbeeld achterhalen of Nederlandstalige bezoekers die je website op Facebook vonden en een iPhone gebruiken meer aankopen doen dan Franstalige bezoekers die je website op Google vonden en een Android gebruiken? Dan kan je dat ontzettend snel te weten komen.

Met Google Analytics ontdek je waar de sterke en zwakke punten van je website liggen. Zo kan je je website verbeteren, wat uiteindelijk zorgt voor meer bezoekers – en meer omzet. 

Elementor

 • Wat: drag-and-drop website builder
 • Prijs: gratis + betaalde abonnementen

De Elementor plugin voor WordPress is zonder twijfel mijn favoriete tool om websites te bouwen.

Dankzij een zéér gebruiksvriendelijke interface weet je snel hoe je de tool kunt gebruiken. Ook geniet Elementor van een grote community en vind je snel tutorials en inspiratie op YouTube of fora.

De developers updaten regelmatig de plugin en voegen er nieuwe dingen aan toe. Dankzij die ondersteuning kan je zonder moeite websites bouwen die voldoen aan de nieuwste trends. Het is dan ook echt een aanrader.

Als je zelf geen zin hebt om te bouwen, vind je in de plugin zelf tientallen gratis templates die je kunt gebruiken. Met de pro-versie krijg je er nog honderden extra. Wie even online zoekt, vindt ook nog honderden andere templates, gemaakt door de community die ze gratis aanbiedt.

De prijs voor een Pro Abonnement begint vanaf $49 en gaat tot en met $999 per jaar. Met de Pro versie heb je toegang tot meer functies, templates, premium support en meer.

Meta Business Suite

 • Wat: publishing tool voor advertenties en content 
 • Prijs: gratis

De Meta Business Suite voor Facebook en Instagram is uitgegroeid tot een all-in-one marketingplatform. Zo vind je er statistieken over je volgers, je posts, gebruikerstrends en meer. Post je dus regelmatig iets op social media (as you should)? Dan vind je in dit platform alle data die je nodig hebt om je contentstrategie te optimaliseren.

Ook voor het plaatsen van advertenties op social media kan je de Meta Business Suite gebruiken. Dit jaar heeft Meta (voordien Facebook) heel wat nieuwigheden en verbeteringen doorgevoerd zoals betere en diepgaande A/B-testmogelijkheden, een slimmere AI, automatische verbeteringen van je advertenties, enz.

Je ontwerpt je advertentie zoals jij dat wilt. Het platform geeft adverteerders veel vrijheid in de formaten waarin het advertentieruimte aanbiedt. Naast Facebook en Instagram kan je ook adverteren in het Facebook Audience Network om zo mensen buiten social media te bereiken.

Ook voor e-commerce is het een geschikt platform: zo kan je een catalogus met producten koppelen aan de Meta Business Suite om zo je producten rechtstreeks online te verkopen. No middleman needed.

Wil je dus je bereik of omzet vergroten met behulp van social media? Dan is de Meta Business Suite een onmisbaar instrument. Deze blog geeft je alvast 7 tips om te ermee te starten.

Canva

 • Wat: tool voor grafisch ontwerp 
 • Prijs: gratis + betaalde abonnementen

Canva. Wie had dat gedacht van iemand die zo graag met Adobe werkt? Ik had eerlijk gezegd zelf niet verwacht dat deze in mijn top 5 zou belanden.

Maar dit jaar heb ik het stigma opzij gezet en ben ik ook met Canva beginnen experimenteren. En jongens, wat een handige tool.

In Canva kan je zowel eenvoudige design maken, wanneer je bijvoorbeeld op zeer korte tijd iets wilt publiceren. Maar je kunt ook meer complexe ontwerpen maken die bijna niet te onderscheiden zijn van designs gemaakt in PhotoShop of InDesign.

Canva heeft een fantastische gebruiksinterface. Zelfs als je weinig tot geen ervaring met grafisch ontwerp hebt, kan je toch mooie dingen maken, al dan niet met hulp van de duizenden gratis templates.

Ontwerpen in Canva is trouwens niet enkel meer weggelegd voor designers met weinig ervaring of kleine bedrijven. Ook grote organisaties zoals VRT of VTM gebruiken het regelmatig.

Het is natuurlijk niet zo geavanceerd als andere tools zoals PhotoShop of Figma, maar de developers blijven wel regelmatig updaten en nieuwe dingen toevoegen. Beetje bij beetje heb ik zo Canva dit jaar zien uitgroeien tot een zeer handige tool voor grafisch ontwerp.

Voor veel gebruikers is de gratis versie meer dan voldoende. Voor Canva Pro betaal je €109,99 per jaar. Voor Canva Teams hoest je €139,90 per jaar op.

MailChimp

 • Wat: tool voor e-mail marketing en nieuwsbrieven 
 • Prijs: gratis + betaalde abonnementen

Wat valt er nog over MailChimp te zeggen? Behalve dat als je het nog niet gebruikt, je een grote kans laat liggen.

Ik heb dit jaar met verschillende alternatieven geëxperimenteerd (ActiveCampaign, MailBlue, HubSpot), maar MailChimp blijft zonder twijfel mijn favoriet.

Met de drag-and-drop e-mail builder bouw je op korte tijd prachtige en professionele nieuwsbrieven. En voor zij die echt geen tijd hebben, zijn er altijd nog de templates.

Daarnaast blijft MailChimp de functies voor e-mail marketing en automation verder ontwikkelen. Zo kan je nu al hele e-mail sequenties opstellen waar je, eens de journey is uitgetekend, niets meer aan hoeft te doen. Automatische e-mails nadat iemand een product in de winkelmand heeft gedaan? Follow-up e-mails wanneer iemand een offerte aanvraagt? Het kan allemaal.

Verder is MailChimp ook heel compatibel met Elementor (nummer 3 op dit lijstje). 

Voor veel gebruikers zal de gratis versie van MailChimp voldoende zijn. Wil je toch meer uit je e-mail marketing halen, dan raad ik één van hun abonnementen aan. De prijzen variëren naar gelang het aantal contacten in je database. Bereken je persoonlijk tarief op de website van MailChimp.

Survio

 • Wat: tool voor enquêtes en onderzoek
 • Prijs: gratis + betaalde abonnementen

Het is altijd raadzaam om de mening van je doelgroep na te gaan voordat je een campagne lanceert. Of om de tevredenheid van je bestaande klanten te meten. Met Survio kan je die data verzamelen en analyseren.

Via een gebruiksvriendelijk platform kan zelfs het kleinste kind een enquête maken. Je bouwt je onderzoek from scratch of kiest uit een van de vele templates.

Het enige wat je daarna nog moet doen, is de link naar je enquête kopiëren en dan kan je onderzoek beginnen.

Nadien krijg je een mooi overzicht van de resultaten die je in verschillende formaten (zoals PDF of Excel) kunt exporteren.

Met de gratis versie verzamel je 100 antwoorden per maand. Niet mis, maar om echt een betrouwbaar resultaat voor te leggen, raad ik een van hun betaalde abonnementen aan. De prijzen lopen van €15 tot €58 per maand.

Adobe Premiere Pro

 • Wat: tool voor videoproductie 
 • Prijs: betaald abonnement

Premiere Pro is zonder twijfel de beste videoproductie-tool op de markt. 

Adobe voert periodiek updates en vernieuwingen door. Zo komen er regelmatig nieuwe effecten of verbeteringen aan de bestaande gebruiksinterface.

Monteurs met veel tijd hebben de optie om zelf presets te maken en deze op te slaan. Dit kan ook met behulp van Adobe After Effects. Zo kan dezelfde preset (intro, filter, transitie,…) over meerdere video’s gebruikt worden. 

Monteurs met minder tijd of ervaring kunnen beroep doen op extensies van buitenaf (zoals Motion Array) om presets te downloaden die zo goed als altijd compatibel zijn met Premiere Pro.

Een abonnement kost je €24,19 per maand. Je kan ook de bundel met alle Adobe apps kopen voor €62,99 per maand (€19,66 voor studenten en docenten). 

Answer The Public

 • Wat: tool voor trendonderzoek
 • Prijs: gratis + betaald abonnement

Wat is er vandaag populair? Waarover kan ik een blog schrijven? Welke producten worden veel gezocht en verdienen een plaatsje in mijn assortiment?

Op al deze – en meer – vragen vind je een antwoord op Answer The Public. Deze tool analyseert zoekopdrachten van internetgebruikers in een bepaalde regio over een bepaalde periode. Die regio en periode kies je zelf.

Het is zeer eenvoudig: kies een taal, regio, periode en een zoekopdracht (woord of zin). Answer The Public analyseert de data en schotelt je een uitgebreid rapport voor – zeer eenvoudig te interpreteren.

Zo weet jij wat er vandaag populair is. Hier kan je dan op inspelen met je content, advertenties of assortiment.

Met de gratis versie kan je 2 zoekopdrachten per dag uitvoeren. Voor een abonnement tel je $79 tot $199 per maand neer.

Op mijn lijstje voor 2023…

In 2023 wil ik zeker 5 nieuwe tools proberen. Deze zijn:

 • Motion Array
 • Artgrid
 • Lunacy
 • Monday
 • Typeform

Motion Array

 • Wat: presets voor video
 • Prijs: betaald abonnement

Omdat ik mijn productiviteit in videomontage wil opkrikken, viel mijn oog op de kwalitatieve presets van Motion Array.

Deze tool geeft je toegang tot templates en presets voor audio en video. De prijzen voor een abonnement schommelen tussen $18,75 en $29,99 per maand.

Deze staat zeker op mijn wishlist voor 2023.

Artgrid

 • Wat: stockvideo library
 • Prijs: betaald abonnement

Een goede video vraagt om een goede B-roll. Gratis stockvideo ziet er al snel generisch uit. De uitgebreide videobibliotheek van Artgrid kan hier verandering inbrengen.

Een snelle blik op hun website onthult duizenden professionele stockvideo’s verdeeld over honderden thema’s. Elke monteur vindt er wel iets.

Normaal zorg ik zelf graag voor mijn B-roll, maar als we een verhaal over een woestijn vertellen, kies ik liever voor een kwaliteitsvolle stockvideo dan zelf een tripje te maken en uit te drogen.

Voor een junior abonnement betaal je $19,99 per maand. De andere abonnementen lopen op tot $49,92 per maand.

Ook deze tool zet ik op m’n wishlist voor 2023.

Lunacy

 • Wat: design en prototyping tool
 • Prijs: gratis + betaald abonnement

In 2022 heb ik met Figma leren werken. Maar net nu ik de basis onder de knie heb, heeft Adobe het bedrijf overgekocht voor $20 miljard.

Dat wil zeggen dat Figma, dat ik tot nu toe gratis heb gebruikt, binnenkort wellicht een betaalde tool wordt. En er misschien nog meer drastische veranderingen worden doorgevoerd.

Ook bij onze partners van Digital Product Agency PandaPanda waren ze geschokt door het nieuws van de overname. Samen schreven we een blog waarin we 6 mogelijke alternatieven bespraken.

Mijn oog viel meteen op 1 van deze alternatieven: Lunacy. Het zou een snellere en slimmere versie zijn van Figma. Het proberen waard dus voor 2023!

Je kunt de tool gratis gebruiken en krijgt hiermee toegang tot al heel wat functies. Voor een betaald abonnement hoest je $13 tot $29 per maand op.

Monday

 • Wat: CRM en werkbeheersofwtare
 • Prijs: gratis + betaald abonnement

Dit jaar heb ik een free trial van Monday geprobeerd. Ik was aangenaam verrast door de gestroomlijnde experience die me werd voorgeschoteld.

Monday kan je gebruiken om je eigen workflow en/of die met je team te verbeteren. Er zijn ook heel wat automatiseringsmogelijkheden die bepaalde manuele taken – zoals het versturen van mails of het opvolgen van offertes – overbodig maken.

Ik was het meest van al tevreden over de kleuren en personalisatie. Het klinkt misschien dom, maar er zit een vorm van gameification in verwerkt. Het is leuk om je vooruitgang bij te houden en te zien wanneer je taken klaar zijn.

Je kunt taken rangschikken op basis van allerlei gegevens zoals hun prioriteit, het verantwoordelijke departement, de moeilijkheidsgraad,… Door ze individuele kleuren of iconen geven, maak je alles overzichtelijk. Je ziet je vooruitgang per taak en kunt taken ook eenvoudig aan elkaar doorgeven. 

De gratis versie is goed om de tool te leren kennen, maar ik overweeg om een betaald abonnement te nemen. De kosten liggen tussen €8 en €16 per maand. Het is ook mogelijk om een offerte op maat van je bedrijf te krijgen.

Typeform

 • Wat: tool voor enquêtes en onderzoek
 • Prijs: betaald abonnement

Deze staat absoluut op mijn wishlist voor 2023. Ik heb deze tool enkele jaren geleden al eens gebruikt voor een project, maar ben er nadien niet meer naar teruggekeerd. Daar denk ik nu anders over.

Typeform is een tool die je voor hetzelfde doel kunt gebruiken als Survio (nummer 7 op het lijstje van 9 beste tools).

Het grote verschil is dat Typeform veel interactiever is dan Survio. De enquête is dynamisch, niet statisch. Dit zou volgens het bedrijf zelf leiden tot meer betrokken respondenten en meer waarheidsgetrouwe antwoorden.

Van wat ik me ervan herinner, was het inderdaad een heel leuke manier om enquêtes in te vullen. Ook waren eer tal van mogelijkheden om ‘logische vragen’ te gebruiken en zo enquêtes te personaliseren op basis van de respondent. Reden genoeg om dit in 2023 een kans te geven!

Voor een abonnement betaal je €21 tot €75 per maand, afhankelijk van de gekozen functies.

Link naar tools

Wil je de tools beschreven in deze blog zelf gebruiken? Dan vind je hieronder alle links:

Vond je het een interessante blog, maar ga je liever niet zelf aan de slag met alle tools? Laat je dan ontzorgen door één van onze professionals! Neem contact op voor al je vragen en je krijgt vliegensvlug een persoonlijk antwoord.