De 9 Beste YouTube Ads van 2020 en 2021

Datum

Ontdek de beste YouTube advertenties van de voorbije twee jaar en waarom ze zo goed werkten. Onderzoek verricht door HubSpot en onze redactie.

Tijdens het werk check ik mijn mail normaal niet. Toch greep ik vandaag na het horen van de ping naar mijn GSM alsof ik al jaren door Pavlov himself geconditioneerd ben.

De 9 beste YouTube Ads van de voorbije twee jaar, stond er in de titel. Het toeval wil dat ik zelf aan een videoadvertentie werkte, maar al even voor een creatief blok stond. Dit kwam als geroepen. 

Het is gewoon een feit: videomarketing is overal

Dat video vandaag in het arsenaal van elke marketeer zit, is geen verrassing. Uit wetenschappelijk onderzoek in 2007 werd geschat dat de gemiddelde persoon 5.000 advertenties per dag zag.

Fast forward naar 2021 en we kunnen met enige zekerheid zeggen dat het aantal advertenties dat we per dag zien bijna verdubbeld is.

Goede advertenties zijn nodig om op te vallen. In deze blog bespreek ik de Top 9 YouTube advertenties en wat je hieruit kunt leren om zelf in jouw videomarketing te gebruiken.

1. Amazon: "Alexa's Body"

We gaan er geen doekjes om winden: met 78.363.820 views op YouTube, is dit één van de populairste advertenties aller tijden.

Binnen de eerste 10 seconden van het filmpje word je meegezogen in de droom van één van de vrouwen. Dit is mooi onder de limiet van 15 seconden die je vaak bij YouTube advertenties tegenkomt.

Op het moment dat je de advertentie kunt skippen, krijg je de wereldberoemde acteur en People’s Magazine “Sexiest Man Alive” Michael B. Jordan te zien.

Nee, je hoeft geen dure celebrity te strikken (hoewel dat vast ook helpt). Maar wat je wel kunt doen, is de structuur van deze advertentie kopiëren.

Maak de setting van je verhaal in enkele seconden duidelijk. Zorg binnen de 10 seconden voor intrige, een verrassing, iets opvallend. Vanaf de 15e seconde moet de kijker helemaal mee zijn met je verhaal.

De flinke dosis humor werkt hier natuurlijk ook. Het kan best moeilijk zijn om reclame te maken voor een smart speaker. Door humor te gebruiken, valt Amazon veel harder op dan haar concurrentie.

2. Nike: "Never Too Far Down, You Can't Stop Us"

Wie Nike zegt, zegt inspiratie en motivatie. Dat zijn de kernwaarden van het bedrijf. En die drukken ze uit in al hun advertenties.

De advertentie toont atleten op hun laagste punt. En net wanneer de wereld de hoop in hen verliest, vechten ze terug. Tot de overwinning.

De advertentie raakt bij velen een gevoelige snaar: we voelen ons allemaal weleens op ons laagste punt. Nike geeft ons het gevoel dat we niet alleen zijn en dat we elk obstakel kunnen overwinnen.

Met grote budgetten en dikke deals vertelt Nike de verhalen van de grootste sterren. Maar wat als ik je nu eens zeg dat je met weinig tot geen budget hetzelfde kunt doen?

Als je kijkt naar het succes van programma’s zoals Iedereen Beroemd, dan weet je meteen wat de doorsnee Vlaming interesseert: verhalen van andere Vlamingen, en liefst nog uit dezelfde buurt.

Wees zoals Nike: vertel het verhaal. Een verhaal waarin je doelgroep zich herkent. Maak het authentiek en breng het tot leven.

3. Ad Council: Child Car Safety

Kinderen in een advertentie zorgen bijna altijd voor een goed resultaat. 

Deze advertentie speelt niet in op hun schattigheid, maar gooit het over een heel andere boeg.

De 10-secondenregel wordt hier nageleefd: de basketbalring valt binnen de 10 seconden op de grond. Je blijft al snel hangen om de conclusie van het verhaal te zien.

Bijna iedereen kent een gelijkaardige situatie: de man probeert te bewijzen dat hij iets kan, terwijl zowel hij als zijn vrouw weten dat hij het eigenlijk helemaal niet kan.

Maar, overconfident als wij mannen zijn, blijven we toch voortdoen. Tot het duidelijk wordt dat het niets wordt. En op dat moment neemt één van de kinderen het woord.

In één zin maakt ze meteen duidelijk waar de advertentie over gaat én spot ze met het huwelijk van haar ouders. Door humor te gebruiken, wordt de boodschap heel eenvoudig overgebracht.

Je advertentie hoeft dus niet  serieus te zijn, zelfs als het over een serieus onderwerp gaat.

4. Zillow: "Susans"

De juiste keuze maken is geen gemakkelijk proces. Vaak ga je heen en weer met jezelf voordat je de knoop doorhakt.

Zo wil de sportieve versie van jezelf vandaag absoluut naar Basic-Fit gaan, maar de luie versie van jezelf hangt toch liever nog even in de zetel. En die zak chips ziet er ook lekker uit…

Het herkenbare concept van worstelen met meerdere versies van jezelf wordt prachtig gedemonstreerd in deze advertentie.

Nieuwe advertentie, dezelfde gouden regel: binnen de 10 seconden weet je wat er gebeurt.

Susan, de vrouw in de advertentie, bespreekt verkopen van haar huis en de aankoop van een nieuw huis met alle verschillende versies van zichzelf: negatieve Susan, goedgelovige Susan, spontane Susan, enz.

Natuurlijk werkt deze humoristische aanpak goed, maar Zillow – het bedrijf achter de advertentie – verdient nog meer lof.

Ze kennen de vragen, twijfels en gedachten die door het hoofd gaan van hun (potentiële) klanten. Zo heb je bijvoorbeeld luie Susan, die helemaal geen zin heeft om al het administratieve werk te doen en haar huis liever niet verkoopt.

Dan komt behulpzame Susan op het einde met een oplossing: je hoeft niets zelf te doen, want Zillow kan het voor je doen. Een duidelijke boodschap die op een leuke manier wordt gecommuniceerd. You go, Susan!

5. AT&T: "Say Goodbye to Awkward Chats"

In 2020 leerden we massaal kennis maken met videochatten. En met de internetproblemen die ermee gepaard gaan.

We kennen het allemaal: het scherm van je gesprekspartner bevriest en héél even is het best grappig. Je neemt misschien nog snel een foto ervan. Maar daarna wil je gewoon verder bellen.

AT&T pakt dit concept en gaat er nog een stapje mee verder:

In de eerste 3 seconden van de advertentie is de setting en de situatie al duidelijk. Die straight-to-the-point aanpak is van groot belang wanneer je maar enkele seconden tijd hebt voordat je advertentie kan worden geskipt.

In de 25 seconden die daarop volgen, geeft AT&T een hilarische wending aan een situatie die we allemaal al hebben meegemaakt. Relatibility – that’s the name of the game.

Je hoeft het dus niet altijd ver te gaan zoeken: soms ligt de ideale advertentie verborgen in de dingen die je elke dag doet.

6. Masterclass: "Chris Voss Teaches the Art of Negotiation"

De meest bekeken Masterclass advertentie met meer dan 21.973.860 hits op YouTube. Het succes spreekt voor zich.

Het recept dat hier wordt gebruikt, is bijna altijd een garantie voor succes. In sales, marketing en alle andere aspecten.

De advertentie begint onmiddellijk met een statement: everything in life is a negotiation. Vanaf dat moment ben je getriggerd om verder te kijken: je wordt geabsorbeerd in de mening en het verhaal van de verteller.

De advertentie beantwoord de belangrijkste vraag die je kan stelllen: what’s in it for me?

De video toont je precies hoe je de lessen kunt toepassen in je eigen leven. Zinnen zoals “these skills help you improve your life” en “why does it matter to you? Because however your life is now, you can to better” maken meteen duidelijk welk voordeel je uit deze Masterclass haalt.

Wanneer je advertentie een antwoord geeft op de vraag “what’s in it for me?” heb je de succesformule te pakken.

7. Travelers Insurance: "Legacy"

Een verzekering heb je hopelijk nooit nodig, want je gebruikt het alleen als het noodlot toeslaat. 

Dus hoe maak je voor zo’n moeilijk product toch een leuke advertentie? Travelers Insurance heeft het antwoord:

In een minuut tijd zien we het verhaal van een klein meisje dat opgroeit in de winkel van haar vader. En als het noodlot dan toch toeslaat en alles verloren lijkt, komt de verzekering te hulp.

Daardoor kan de dochter de winkel van haar vader uiteindelijk zelf overnemen. Van vader op dochter, van generatie op generatie. Een mooie en emotionele boodschap – zonder te overdrijven. Niet slecht voor een serieus bedrijf. serieus

8. Bluehost: "Build Beyond Boundaries"

Om je product te kunnen verkopen, zegt een demonstratie soms meer dan een verhaal.

In minder dan 60 seconden toont Bluehost de belangrijkste features van hun website builder, zonder je ermee te overladen.

De advertentie toont hoe gemakkelijk je de website builder kunt gebruiken.

Het fictief bedrijf dat wordt gebruikt voegt een vleugje humor toe aan de demonstratie en zorgt ervoor dat je de verschillende features snel begrijpt. Er is geen information overload.

De flitsende beelden getuigen ook van een sterk staaltje montage. Een must-have om de aandacht te trekken en niet te verdwijnen in de clutter van andere advertenties.

9. The General Auto: "The Lunchroom"

The General is een Amerikaans verzekeringsbedrijf dat bekend stond om haar slechte reclames.

In 2021 besloot het bedrijf om de zaken anders aan te pakken. En ze hebben het lef om over hun fouten te spreken:

De advertentie begint met NBA-legende Shaquille O’Neal die luncht met een van zijn vrienden.

Twee van Shaq’s oude vrienden zoeken hem op en beginnen over een discussie die ze eerder met hem hadden over de slechte kwaliteit van de advertenties van The General.

Het resulteert in een grappige interactie tussen de oude vrienden en Shaquille O’Neal. Het werd ook goed ontvangen door het publiek, omdat The General transparant is over hun verleden.

“We fucked up”, durven ze hier te zeggen. En de consument vraagt vandaag eerlijkheid en transparantie van een bedrijf, meer dan ooit.

Heb je dus ooit in het verleden een fout gemaakt met je bedrijf? Durf dit dan te gebruiken in je volgende campagne; doe niet alsof het nooit gebeurd is.

En daar heb je ze: de 9 beste YouTube advertenties van de afgelopen 2 jaar.

Alle advertenties tonen een diepgaande kennis over de behoeften en verwachtingen van hun doelgroep en hun plaats in de markt. Ze passen ook de juiste regels toe qua timing, setting en structuur.

Ben je op zoek naar inspiratie voor je volgende videoadvertentie? Gebruik dan zeker bovenstaande voorbeelden. Of neem contact met ons op en wij helpen je graag met je volgende project!

Een speciaal bedankje aan Hubspot voor het onderzoek en Martina Bretous voor de inspiratie! Bron: hubspot.com

Meer
Blogs