Meer winkelbezoekers door sterk in te spelen op winkelbeleving en klanten actief te betrekken.

Introductie

Als winkeluitbater kamp je vandaag met een grote uitdaging: loyaliteit van je klanten. Als consument zijn we niet langer trouw aan één winkel. De komst van het internet en online bestellen vormt ook een uitdaging als je niet (altijd) de logistieke middelen hebt om dit te ondersteunen.

Deze supermarkt uit Boom benaderde ons met twee doelen voor ogen: meer klanten en meer omzet.  

Inzetten op beleving

We voerden verschillende acties in de winkel uit om de klanten een unieke ervaring te bezorgen tijdens (en na) het shoppen. 

Zo organiseerden we een actie voor Valentijn waar bezoekers kaartjes mee naar huis kregen met een leuke boodschap aan hen gericht. 

De klant die ons de leukste boodschap terugbezorgde in de winkel, werd getrakteerd op een Valentijnsontbijt voor twee personen.

Inzamelacties

We wilden dat de inwoners van Boom de winkel niet zomaar als “een winkel” zouden beschouwen, maar als een organisatie die deel uitmaakt van hun gemeenschap.

We organiseerden inzamelacties voor lokale goede doelen. Klanten konden vrijwillig een bijdrage schenken door hun wisselgeld te weigeren. Dit wisselgeld kreeg dan een plaatsje in de spaarpot naast de kassa. Zowel de lokale goede doelen als de klanten reagerend (bijna verrassend) positief.

Tijdens de eerste coronagolf (rond maart 2020) lanceerden we een nieuwe actie: we zamelden tekeningen in voor bejaarden die in woonzorgcentra en rusthuizen in totale lockdown zaten. 

Familie, vrienden en kennissen kwamen hun boodschap deponeren in de winkel en wij bezorgden ze aan het rusthuis of woonzorgcentra – waar medewerkers van de winkel wel binnen mochten om producten te leveren (in tegenstelling tot de familie en vrienden die tijdelijk geen toegang kregen).

Resultaten

De winkel kreeg massaal veel reactie van winkelbezoekers. Ook op sociale media werden er lieve woorden in de richting van Spar Boom gestuurd. Een sterk staaltje PR dat zich vertaalde in meer winkelbezoekers, meer tevreden klanten en natuurlijk meer aankopen.